Auto van de zaak of in privé

Auto op de zaak of in privé? Een veel gestelde vraag…

Een van de vragen die ondernemers zich het meest stellen is de vraag of de auto het beste op de zaak kan staan of het beste privé gereden kan worden. In dit artikel lees je wat zoal de verschillen zijn.


De auto in privé – aftrekbare kosten

Als je de auto in privé rijdt en dus niet op de zaak zet, kun je aanschaf (de afschrijving) niet in mindering brengen. Ook overige kosten kun je niet aftrekken. Denk aan brandstofkosten, onderhoud, verzekering, wegenbelasting, de wasserette, parkeren, tolgeld, enz.

Kilometervergoeding Maar … als je deze privéauto ook zakelijk rijdt, mag je voor de zakelijke kilometers € 0,19 in mindering brengen op je winst. Die € 0,19 staat al sinds 2006 vast en het dekt echt niet alle kosten. Alsof autorijden in 15 jaar niet duurder is geworden… De werkelijke kosten liggen meestal boven de € 0,30 per kilometer. Als je dit voor je huidige of toekomstige auto eens wilt uitrekenen, dan heeft de ANWB daar een handige tool voor.

Welke kilometers gelden? Onder zakelijke kilometers worden werkelijk álle zakelijke kilometers verstaan. Denk de ritjes naar klanten, leveranciers (ook de Sligro, e.d.), netwerkbijeenkomsten, cursussen, de bank, NOVI, woon-werkverkeer, enz. Je wilt géén gedoe met de Belastingdienst, dus is het wel slim om een goede kilometeradministratie van deze kilometers bij te houden. Eentje die ook synchroon loopt met je zakelijke agenda. Zijn er omleidingen en moet je omrijden, verwerk dit dan ook in deze kilometeradministratie.

NOVI-tip
Je kunt via het contactformulier een (gratis) kilometeradministratie voorbeeld aanvragen (Excel).

De auto in privé – de btw

Over de aanschaf van de auto en de overige autokosten mag je géén btw terugvragen. Over het zakelijk gereden deel mag je echter wél de btw in aftrek brengen. Dat kan op twee manieren:

  1. De werkelijk gereden zakelijke kilometers

Hiervoor is een sluitende kilometeradministratie nodig; dus privé én zakelijke kilometers. Stel, je hebt in 2021 € 1.000 aan btw betaald (brandstof en onderhoud). 70% van de gemaakte kilometers waren zakelijk. Dan mag je in de kwartaal 4 aangifte omzetbelasting € 700 in mindering brengen.

  1. Alle btw minus een forfait
    Je kunt ook elk kwartaal álle btw voor brandstof en onderhoud aftrekken, maar dan moet je voor je het privégebruik in de kwartaal 4 aangifte corrigeren. Dat doe je met een zogenaamd forfaitair bedrag; een van tevoren vastgesteld bedrag. Dat is (2021) 1,5% van de cataloguswaarde (incl. bpm en btw). Als in bovenstaand voorbeeld de cataloguswaarde € 35.000 bedraagt, dan moet je € 525 (1,5%) corrigeren. Dat zou dus neerkomen op € 1.000 – € 525 = € 475. Het hangt sterk van je persoonlijke situatie af of voor de btw de werkelijke kilometers of het forfait het meest voordelig is. NOVI helpt je graag met kiezen.

De auto op de zaak

Dit is heel vaak het meest voordelig voor jou als ondernemer. De aanschaf kun je afschrijven en de btw aftrekken. Ook alle overige auto gerelateerde kosten mag je in mindering brengen op de winst en de btw in mindering brengen in de aangifte omzetbelasting. Maar voor privégebruik gelden er speciale regels. En ook hier kan een sluitende kilometeradministratie van belang zijn.

Btw-correctie privégebruik. Kort gezegd moet er voor het privégebruik van de auto 2,7% van de cataloguswaarde in kwartaal 4 aan btw gecorrigeerd worden.

Bijtelling inkomstenbelasting privégebruik. Zoals je wel weet moet je wel een % van de cataloguswaarde bij je inkomen tellen als je de auto meer dan 500 km privé gebruikt. Rij je minder dan 500 km per jaar, dan moet je dat wel met een sluitende kilometeradministratie kunnen aantonen. De Belastingdienst is hier heel alert op. De bijtellingspercentages in 2021 zijn 12% bij 0 gram CO2-uitstoot en 22% bij meer dan 0 gram CO2-uitstoot. De bijtelling moet worden verrekend met de autokosten die je op je winst in mindering brengt.

Dus hoe nu te kiezen?

Autorijden als ondernemer is een heel gepuzzel. Wat voor jou het meest voordelig is, kun je nauwelijks alleen bepalen. Er gelden ook nog speciale regels voor o. a. bestelbussen, motoren en youngtimers (ouder dan 15 jaar). En dan is er tegenwoordig ook nog de fiets van de zaak. De keuze op de zaak of in privé, moet je maken bij de aanschaf. Je moet er dus wel tijdig over beginnen na te denken.


NOVI-tip
Je maakt bij de aanschaf van een auto de keuze of je die op de zaak zet of privé gaat rijden. Daar spelen nogal wat dingen een rol. Van btw, aftrekbare kosten, aantal kilometers, bijtellingspercentages, enz. Vaak is zakelijk rijden het meest voordelig, maar niet altijd. Ik help je graag met het maken van de beste keuze.


Afbeelding van JOEBU-ART via Pixabay