Fiscaalvriendelijk motor rijden

Meer (fiscaal) rijplezier met de motor van de zaak

Het voorjaar staat weer voor de deur. Lekker onderweg met je motor en met nog méér rijplezier, want je bent snel waar je wezen moet en de fiscus betaalt mee. Hoe zit dat?

Aanschaf fiscaal aantrekkelijk

KIA … De (zakelijke) investering in de aanschaf van motor is fiscaal aantrekkelijk. Als ondernemer mag je namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder.

… en MIA. Koop je een elektrische motor, dan kun je ook een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Daarmee kun je nog maximaal 27% van de investering (met een maximum van € 40.000) van de winst aftrekken. Mits… de motorfiets is voorzien van een elektrische aandrijving waarbij de energie wordt geleverd door een loodvrije accu en een actieradius heeft van minimaal 50 km. Zie de Milieulijst 2023 onder nummer E3114. Check bij de leverancier of de motorfiets op de zogenoemde positieve lijst staat of check dit zelf op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kosten aftrekbaar

Alle kosten van het bezit en het gebruik van de motor – zoals de afschrijving, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering – kunnen ten laste van de winst worden gebracht. Daarnaast is de aanschaf van essentiële items als motorkleding, -helm en -laarzen, tassen, een navigatie en andere accessoires óók aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer en niet de Belastingdienst bepaalt waarin hij of zij zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke toebehoren je nodig hebt (uiteraard binnen redelijke grenzen).

Btw aftrekbaar

Als je als btw-ondernemer een nieuwe motorfiets aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud- en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Eén keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privégebruik. Let wel even opletten, want voor de btw-correctie wordt het woon-werk verkeer aangemerkt als privékilometers.

Bijtelling voor het privégebruik van de motor

Net als voor een auto geldt ook voor een motor van de zaak dat je de werkelijke kosten van de privé gereden kilometers bij de belastingaangifte moet opgeven als privé-voordeel. Heb je geen privékilometers, dan hoef je niets op te geven. De kilometers die je maakt voor woon-werk verkeer worden aangemerkt als zakelijke kilometers.

Voorbeeld

Als jouw motor over het hele jaar berekend € 0,25 per kilometer kost en je geeft op dat je 4.000 kilometer privé rijdt, krijg je een bijtelling van € 1.000 (4.000 x € 0,25). Daarover moet je afhankelijk van je inkomen belasting betalen:
19,03% tarief = € 190,30
36,93% tarief = € 369,30
49,50% tarief = € 495,00

Verder is het zo dat bij privégebruik van een motor de fiscus moet bewijzen dat het door jou opgegeven aantal privékilometers niet klopt.

Auto én motor van de zaak?

Stel je hebt een auto én een motor op de zaak staan. Dat moet er in principe over beiden bijtelling worden betaald als er meer dan 500 km privé meer wordt gereden. Omdat je niet tegelijk op de motor én met de auto kunt rijden, geldt dat je de hoogste bijtelling moet rekenen. Behalve… als er in je thuissituatie meerdere mensen een rijbewijs hebben. Dan moet je over de auto én de motor bijtelling hanteren.

Leasemarkt

Uit het feit dat de leasemarkt zich snel ontwikkelt blijkt dat het zakelijk rijden van een motor steeds meer in trek is. Niet alleen voor DGA en IB-ondernemer, maar steeds vaker ook voor werknemers. Enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motor/scooter ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de zeer lage privébijtelling voor de werknemer.

Met de privémotor zakelijk rijden kan natuurlijk ook

Komt het slechts enkele keren per jaar voor dat je je privémotor gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet dan niet je kilometers te declareren of in aftrek te brengen op je ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier in 2023 een bedrag van € 0,21 per kilometer voor.

NOVI TIP
Een (elektrische) motor van de zaak kan fiscaal gezien heel aantrekkelijk zijn. Oók als je al een auto van de zaak rijdt. Er zijn wel wat regels die je moet kennen.


Afbeelding van Christel SAGNIEZ via Pixabay