BBL werk/leerplek

Praktijkleren: een BBL leer-werkplek iets voor jou?

Met een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) leer/werkplek kun je nieuwe talenten binnenhalen en tegelijkertijd bijdragen aan de opleiding van toekomstige vakmensen. BBL combineert werken en leren, waarbij studenten praktijkervaring opdoen in een erkend leerbedrijf terwijl ze een opleiding volgen. Wat komt daarbij kijken?

Wat is de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?

BBL is een van de leerwegen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het programma richt zich op het combineren van werken en leren. Studenten werken gemiddeld drie tot vier dagen per week bij je bedrijf en gaan één dag per week naar school. Dit biedt hun de kans om praktijkervaring op te doen in hun vakgebied terwijl ze hun theoretische kennis uitbreiden.

Voorwaarden voor een BBL leer-werkplek

Voor het aanbieden van een leer-werkplek in het kader van BBL moet je bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Erkend Leerbedrijf. Je bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je bedrijf door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is goedgekeurd om studenten te begeleiden en op te leiden.

Begeleiding. Je moet in staat zijn om adequate begeleiding te bieden. Dit betekent dat er een gekwalificeerde praktijkbegeleider moet zijn die tijd en middelen beschikbaar heeft om de leerling te ondersteunen.

Leerplan. Je moet een duidelijk leerplan opstellen waarin staat welke vaardigheden en kennis de leerling tijdens de werkperiode zal opdoen. Dit plan moet aansluiten bij de opleiding die de leerling volgt.

Veilige Werkplek. Uiteraard moet de leer-werkplek voldoen aan de wettelijke eisen voor arbeidsomstandigheden (Arbowet), zodat de leerling in een veilige omgeving kan werken en leren.

Wat is een Erkend Leerbedrijf?

Een erkend leerbedrijf is een bedrijf dat door de SBB is goedgekeurd om studenten op te leiden in de praktijk. Om deze erkenning te verkrijgen, moetje als bedrijf een aanvraag indienen bij de SBB; die beoordeelt of de organisatie aan alle voorwaarden voldoet. Dit zijn onder andere de kwaliteit van de begeleiding, de leeromstandigheden en de mogelijkheden om de vereiste beroepsvaardigheden aan te leren.

Wat zijn voor jou de voordelen?

Toegang tot talent. Je kunt jonge, gemotiveerde medewerkers binnenhalen die getraind worden volgens de nieuwste normen en methodes in hun vakgebied.

Maatschappelijke bijdrage. Je bedrijf draagt bij aan de opleiding en ontwikkeling van toekomstige professionals. Er is bovendien niets mis mee om dit bijvoorbeeld op je website te zetten en binnen je bedrijf ook uit te dragen.

Innovatie. BBL-studenten brengen vaak nieuwe inzichten en actuele kennis mee, die kunnen bijdragen aan innovatie binnen jouw bedrijf.

Wat zijn voor jou de nadelen?

Een student mist vaktechnische werkervaring en weet vaak ook nog niet wat werken nou eigenlijk precies is. Werken van acht tot vijf en afgerekend worden op je resultaten vinden wij normaal, maar is voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt vaak wennen.

Het kost je ook best veel tijd om een BBL-leerling te begeleiden. Je kunt een talentvol iemand krijgen of iemand die niet echt 100% gemotiveerd is. De productie van een BBL-leerling is uiteraard minder dan van ervaren werknemer.

Verschillen tussen een BBL-leerling en een gewone werknemer

Het aannemen van een BBL-leerling brengt enkele belangrijke verschillen met zich mee vergeleken met het in dienst nemen van een gewone werknemer.

Arbeidscontract. Een BBL-leerling heeft een leer-arbeidsovereenkomst. Dit contract combineert leren en werken en is vaak voor de duur van de opleiding. Voor een BBL-arbeidsovereenkomst is altijd het lage WW-premietarief van toepassing. Tussen de 18 en 20 jaar ligt het minimumloon voor een BBL-werknemer lager dan het wettelijk minimumloon.

Begeleiding. BBL-leerlingen hebben recht op extra begeleiding. Dit vereist dat er binnen het bedrijf voldoende middelen en gekwalificeerde personen beschikbaar zijn om deze begeleiding te bieden. Onderschat dit niet. Het kost jou of een van je mensen best veel tijd.

Opleidingskosten. De kosten voor de opleiding kunnen deels voor rekening van het bedrijf komen, afhankelijk van de afspraken en regelingen met de onderwijsinstelling.

Subsidiemogelijkheden

De Subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor de begeleiding van een leerling of student en bedraagt maximaal € 2.700 per leerwerkplaats (2024). Dit bedrag hangt af van het (nog) beschikbare budget en de betreffende onderwijscategorie. Voor mbo bbl-leerplekken voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie zijn er extra toeslagen mogelijk. De subsidie vraag je aan ná afloop van de begeleiding. Voor het huidige schooljaar 2023-2024 van 3 juni 2024 tot en met 17 september 2024.

Stappen als je hier verder mee wilt

1. Word een Erkend Leerbedrijf. Dien hiervoor een aanvraag in bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De SBB beoordeelt of je bedrijf voldoet aan de eisen, zoals het hebben van gekwalificeerde begeleiders en een veilige leeromgeving. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je de erkenning als leerbedrijf.

2. Vind een geschikte BBL-Leerling. Zoek een leerling die past bij je bedrijf en de opleiding die je kunt bieden. Dit kan door contact op te nemen met regionale ROC’s of andere mbo-instellingen en om je aan te melden op gespecialiseerde platforms voor stages en leer-werkplekken. Via de SBB wordt je bedrijf al vermeld op Stagemarkt.nl. Andere platforms zijn o.a. Leerbanenmarkt.nl en Leerbaan.nl. Ook bij de bekende vacaturewebsites kunnen leer-werkplekken aangemeld worden. Vanzelfsprekend is ook je eigen netwerk geschikt om passende kandidaten te vinden.

3. Stel een leer-arbeidsovereenkomst op. Een leer-arbeidsovereenkomst moet voldoen aan specifieke wettelijke eisen en moet duidelijk zijn over de verantwoordelijkheden van beide partijen. Veel onderwijsinstellingen en de SBB bieden voorbeeldcontracten aan die je kunt aanpassen aan je specifieke situatie. Stuur een kopie van de getekende overeenkomst naar de onderwijsinstelling waar de leerling staat ingeschreven. Dit is vaak een vereiste om de leer-werkplek officieel te maken.

4. Start van de leer- en werkperiode. Na ondertekening en registratie kan de leerling beginnen met de leer- en werkperiode. Zorg voor een goede introductie en begeleidingsplan. Wijs je werknemers op het feit dat het een onervaren leerling is die zeker met enige regelmaat tips en hulp kan gebruiken.

5. Continu monitoring en evaluatie. Gedurende de leer- en werkperiode is het belangrijk om regelmatig de voortgang van de leerling te evalueren en te bespreken. Plan dit ook echt in. Dit helpt om te zorgen dat de leerling de benodigde competenties ontwikkelt en eventuele problemen tijdig worden aangepakt.

NOVI TIP
De Beroepsbegeleidende Leerweg biedt ondernemers een uitstekende kans om talent aan te trekken en op te leiden volgens de behoeften van hun bedrijf. Maar onderschat het extra werk niet. Als je ervoor kiest, leg dan tijdig contact met de SBB in verband met de schooljaren en vergeet de subsidiemogelijkheden niet.

Afbeelding van Jean Martinelle via Pixabay

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.