BMKB regeling

De BMKB-regeling: wat kun je ermee?

Bedrijven die gebruikmaken van de BMKB-regeling doen het beter dan andere bedrijven. Deze regeling loopt nog tot 1 juli 2027. Wat kun jij daarmee?

Goed voor je bedrijf…

BMKB is de afkorting voor Borgstelling MKB-kredieten. Het is een regeling om het voor ondernemers makkelijker te maken om een lening bij een bank te krijgen. Vorig jaar is deze regeling verlengd tot 1 juli 2027 omdat bedrijven die gebruikmaken van deze regeling een grotere rentabiliteit, omzetgroei, werkgelegenheid en later ook een betere solvabiliteit laten zien ten opzichte van bedrijven die geen gebruik hebben gemaakt van de BMKB.

Wat houdt deze BMKB-regeling nu in?

Als je wilt investeren in je bedrijf en je stapt naar de bank voor een lening, dan wil de bank zekerheid dat je de lening ook terugbetaalt. Denk aan bijvoorbeeld een hypotheek. Maar weinig bedrijven kunnen zelf een dergelijke zekerheid bieden en bovendien doen banken de laatste jaren erg moeilijk bij het verstrekken van leningen. Om dit voor kerngezonde bedrijven toch mogelijk te maken, heeft de overheid al in 1915 de BMKB in het leven geroepen.

NOVI TIP
De BMKB-regeling is een garantiestelling door de overheid, zodat de bank makkelijker geldt verstrekt aan een bedrijf dat wil investeren.

Voor wie en wat?

Deze regeling is er voor bedrijven met maximaal 250 personeelsleden (fte), met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen en die dus ook te weinig onderpand hebben om geld te lenen. Ook een eenmanszaak of een vof kan in aanmerking komen voor de BMKB. Het maximumbedrag van een borgstellingskrediet bedraagt € 1,5 miljoen, maar dan moet je uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De belangrijkste voorwaarden

Je kunt zelf te weinig zekerheden bieden; dus met 2 miljoen op de bank krijg je geen BMKB voor een lening van 1 miljoen. Maar je moet als ondernemer wel naar vermogen zelf geld inbrengen. Bovendien moet je als onderneming goede vooruitzichten hebben, oftewel: je moet voldoende continuïteitsperspectief hebben. 

Hoeveel bedraagt de BMKB en hoe loopt het proces?

De BMKB geeft een borgstelling van 90% op een borgstellingskrediet van maximaal € 1,5 miljoen per onderneming. Er bestaan echter verschillende percentages per sector. De lening moet wel uiterlijk in 6 jaar worden terugbetaald.

Het proces verloopt als volgt. Je loopt al lang met een goed idee in je hoofd. Je hebt over alle voors en tegens al vaker nagedacht en inmiddels een businessplan op papier gezet. We hebben samen naar de cijfers gekeken en je weet hoeveel je zelf kunt investeren en hoeveel vreemd vermogen je nodig hebt. De volgende stap is naar de bank.

De bank beoordeelt je businessplan én ook of ze een krediet ter beschikking gaan stellen. Zij kunnen ook de hoogte van BMKB berekenen en rekening houden met de borgstelling van de overheid. Het is ook de bank die de BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanvraagt.

NOVI TIP
Met de regeling Borgstelling MKB-kredieten krijg je eerder een lening van de bank om je bedrijfsplannen te realiseren. Je kunt zelf te weinig zekerheden bieden, maar je bedrijf moet wel voldoende continuïteitsperspectief hebben. De bank helpt je ermee en vraagt deze regeling ook aan. Met mij kun je brainstormen over het eigen vermogen dat je eventueel kunt investeren.

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.