Als je (als zzp’er) voor jezelf begint, komt er veel op je af. Waar vaak niet aan gedacht wordt, zijn de gevolgen voor je pensioen. Hoe zit dat en wat moet je weten?
Stoppen bij de baas
Je besluit om te stoppen bij je baas en om voor jezelf te beginnen. Misschien ben je al wat voor jezelf bezig… Hoe het ook zij, je hebt er goed over nagedacht en je dient je ontslag in. Er komt dan best veel op je af. Méér dan alleen maar klanten winnen, werken en facturen sturen. Denk aan een businessplan, bankzaken, website, administratie(-kantoor), belastingzaken, enz. Eén ding waar vaak niet aan gedacht wordt, is het pensioen.
Het pensioen bij je baas. Grote kans dat er bij het bedrijf waar je werkte een pensioenregeling was en waarvoor je baas de premie of een gedeelte van de premie betaalde. Die premiebetaling stopt dus op het moment dat jij je ontslag indient. Het pensioen dat je tot op dat moment hebt opgebouwd, blijft uiteraard wel bestaan, maar groeit niet meer aan door premies die worden gestort, maar alleen door eventuele indexering. Omdat je pensioen nauwelijks meer aangroeit, zal de verwachte uitkering natuurlijk enorm kelderen.
Let op nabestaandenpensioen. Er zijn pensioenregelingen die in de voorwaarden hebben staan, dat als er géén premie meer wordt betaald en het pensioen nog niet uitkeert, het nabestaandenpensioen (als jij overlijdt) komt te vervallen. Heeft jouw partner geen geweldig pensioen, dan kan het slim zijn om tot jouw pensioendatum een aanvullende levensverzekering af te sluiten.
Pensioen en de zzp’er
Als zelfstandig ondernemer zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen. Dat kan op verschillende manieren.
Al opgebouwd. Als je bij een vorige baas al pensioen hebt opgebouwd, dan wordt het uiteraard te zijner tijd ook uitgekeerd. Op Mijnpensioenoverzicht.nl (DigiD) kun je zien hoeveel er bruto en netto uitgekeerd kan gaan worden. Daarbij wordt er rekening gehouden met je AOW-leeftijd.
De fiscale oudedagsreserve(FOR). Tot en met 2022 mocht je een deel van de jaarwinst toevoegen aan de zogenaamde oudedagsreserve. Je hoefde dan over dat deel geen inkomstenbelasting te betalen en je kon het totaalbedrag of een deel daarvan aan de kant zetten voor later. Je maakte dan dus ook rendement over het belastingdeel. Heb je dit ooit gedaan, hou er dan rekening mee dat je later ook echt wel over het geld moet beschikken en dat je dan alsnog belasting moet betalen. Meer over de oudedagsvoorziening lees je hier.
De opbrengst van je bedrijf. Wordt het bedrijf een succesvolle onderneming, dan kun je het later dus verkopen en hiervan gaan leven. Het heeft een bepaalde waarde die bestaat uit omzet, winst, goodwill en misschien ook wel uit vastgoed, gereedschappen, enz. Over de opbrengst moet wel weer belasting worden betaald, maar de zogenaamde stakingswinst of een deel daarvan kun je omzetten in een (stakings)lijfrente.
Pensioenregelingen. Voor zelfstandige ondernemers bestaan er collectieve pensioenregelingen en je kunt er voor terecht bij verzekeraars. Je bepaalt zelf het bedrag dat je inlegt. Voor sommige bedrijfstakken (met name in de zorg, maar ook voor schilders) gelden er verplichte pensioenregelingen. Informeer eventueel bij je brancheorganisatie.
Lijfrenten. Je kunt ook voor een lijfrente kiezen bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. De premies die je stort zijn in principe aftrekbaar in de inkomstenbelasting en de uitkering te zijner tijd is dan belast. Er gelden wel allerlei voorwaarden. De instelling kent de voorwaarden voor de uitkering.
Voor de aftrekbaarheid van de premie geldt de lijfrenteruimte die je hebt opgebouwd. Lijfrenteruimte is het bedrag dat je extra mag inleggen in een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening om later een aanvulling op je pensioen te krijgen, omdat je een tekort hebt. NOVI berekent deze ruimte graag voor je, maar er zijn ook tools voor om dit zelf te doen aan de hand van het inkomen van het laatst bekende jaar.
Geen makkelijk onderwerp
Zoek hulp. Pensioen en pensioenregels zijn geen makkelijke onderwerpen. Sterker nog: daar moet je echt voor gestudeerd hebben. Bovendien wordt het er met de nieuwe pensioenwet voor zzp’ers niet echt makkelijker op. Laat je dus goed voorlichten. Het liefst door een objectief iemand met verstand van zaken. Wil je de meeste zekerheid? Steek dan je licht op bij een gecertificeerd financieel planner.
Als je pensioen ingaat. Stop je met je bedrijf en ga je de AOW in en/of laat je een pensioen of lijfrente uitkeren? Neem dan van tevoren contact met me op. We berekenen dan de stakingswinst en ik leg uit hoe de eventuele oudedagsvoorziening afgerekend moet worden.
Afbeelding van Alexa via PixabayNOVI TIP
Als je begint als zzp’er kun je maar beter niet te lang wachten met na te denken over je pensioen en om dingen te gaan regelen voor later. Desgewenst help ik je daarbij en wijs ik je op belastingvoordelen en voorwaarden.