Door slim met het geld in je bedrijf, je werkkapitaal, om te gaan kun je beter ondernemen en bijvoorbeeld goed inspelen op mindere en betere periodes in je bedrijf. Hoe krijg je meer grip op je werkkapitaal?
Heb jij genoeg geld beschikbaar?
Wat is werkkapitaal? Om te kunnen ondernemen heb je middelen nodig. Middelen die nog via de omzet in geld omgezet moeten worden. Het zijn kosten die je maakt om je product of dienst te realiseren en die nog verkocht moeten worden om tot omzet en winst te leiden. Dit is makkelijk gezegd het werkkapitaal van je bedrijf.
De boekhoudkundige uitleg. Als je helemaal correct wilt zijn, dat moet je werkkapitaal uitleggen als: de vlottende activa minus de vlottende passiva. Oftewel: je bezittingen zoals voorraden, onderhanden werk en openstaande facturen minus je schulden zoals te betalen rekeningen en rekening-courantkrediet.
Waarom belangrijk? Zoals gezegd is voldoende werkkapitaal belangrijk om te kunnen ondernemen. Om kosten te kunnen maken die nodig zijn om te kunnen produceren en te kunnen verkopen. Het nadeel van ondernemen is dat er meer gegadigden voor jouw geld zijn. Je leveranciers willen zo snel mogelijk betaald worden, de Belastingdienst trekt aan je geld, je personeel moet maandelijks betaald worden en je personeel wil optimale voorraden, materialen, enz. bestellen. Daarom is het goed om zo slim mogelijk met het geld in je bedrijf te ‘schuiven’.
Tips voor meer grip op je werkkapitaal
Tip 1 Houd je voorraad zo laag mogelijk. Werknemers willen meestal zoveel mogelijk voorraden zodat ze er nooit ‘langs grijpen’. Dat geldt ook voor klanten en jijzelf wilt ook geen ‘nee’ verkopen. Bovendien wil de leverancier zo veel mogelijk leveren. Kort gezegd: optimaliseer je voorraadbeheer met een goede voorspelling en met flexibele leveranciers.
Tip 2 Slim inkopen. Onder slim inkopen verstaan we niet alleen de juiste hoeveelheden bestellen (voorraadbeheer), maar ook de juiste leveranciers kiezen. Leveranciers die flexibel zijn en bijvoorbeeld vaker willen leveren, kleinere hoeveelheden willen leveren en/of een ‘standby-regeling’ willen afspreken (leveren binnen 24 of 48 uur). De te betalen prijs en de leveringsvoorwaarden zijn aandachtspunten waar je wel al naar gekeken zult hebben.
Tip 3 Eerder betaald krijgen. Leveren is één ding, betaald krijgen is een ander ding. Hoe eerder je betaald krijgt, hoe meer werkkapitaal. Kom dus goede betalingstermijnen overeen en factureer tijdig. Blijft een betaling (een vordering) uit, wacht dan niet te lang om de klant te bellen en met het sturen van een herinnering en een aanmaning. Blijft betaling uit, schakel dan een incassobureau in. Hanteer dus consequent je incassoprocedure.
Tip 4 Later betalen. Je kunt ook zelf je eigen rekeningen later betalen. Niet té laat natuurlijk, maar je kunt met jouw leveranciers wellicht wel andere betalingstermijnen afspreken. Probeer vooruitbetalingen te voorkomen.
Tip 5 Managen van onderhanden werk. Krijg je een opdracht waarmee je een langere tijd bezig bent? Dan is het zaak om dit onderhanden werk ook financieel goed te managen. Denk aan termijnbetalingen, eerdere factuurmomenten, niet te veel voorraad produceren, enz.
Tip 6 Een bank kiezen die bij je past. Kies een bank die bij je past qua werkwijze en die wellicht goedkoper is en hogere rentes op je tegoeden hanteert. Met een goede liquiditeitsplanning (verwachte inkomsten en uitgaven) kun je je werkkapitaal tijdelijk parkeren op een spaarrekening of depositorekening. Het kan zeker de moeite lonen om te onderhandelen over de rentevergoeding voor je rekening-courantkrediet (rood staan) en misschien is het slim om een rekening-courantkrediet om te zetten in een lening. Overstappen naar een andere bank is tegenwoordig goed te doen.
Tip 7 Reorganiseer. Het werk anders organiseren kan je werkkapitaal positief beïnvloeden. Analyseer je jaarcijfers en bestudeer je kengetallen en grote kans dat je verbeterpunten ontdekt en je het werk beter kunt organiseren. Denk aan minder leveranciers, minder uitzend- en oproepkrachten, andere productietijden, enz.
Afbeelding van Frantisek Krejci via PixabayNOVI TIP
Er zijn altijd mogelijkheden om beter met de geldstromen in je bedrijf (je werkkapitaal) om te gaan. Hierdoor ben je beter in staat om te ondernemen. Bespreek desgewenst met mij je jaarcijfers en je kengetallen. Dan ontdekken we verbeterpunten en kun je een actieplan(netje) opstellen.