Online tools

Handige tools voor ondernemers

Er zijn op het internet allerlei ondernemerstools te vinden. Ik heb een aantal veel gebruikte tools voor jou op een rijtje gezet.

Tool berekening inkomstenbelasting

Verwacht je minder of meer omzet en winst dit jaar? En wil je weten hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen? Bereken het met de Rekentool inkomstenbelasting 2024. Deze berekening gaat uit van het soort inkomen, je (geschat) bruto jaarinkomen, auto/fiets van de zaak, een eigen woning en andere aftrekposten. Wil je meer zekerheid? Laat mij dan deze berekening maken; ik denk met je mee en hou rekening met jouw persoonlijke situatie.

Ondernemerstest

Bij de Kamer van Koophandel kan iemand in vier stappen zijn ondernemersvaardigheden testen. Kan handig zijn als je je zelf verder wilt ontwikkelen of als er iemand in je buurt eraan denkt om voor zichzelf te beginnen.

Bereken je uurtarief

Twijfel je over je uurtarief? Bereken dit dan eens op basis van het gewenste netto maandinkomen. Vervolgens kun je de haalbaarheid van dit tarief beoordelen door rekening te houden met de branche, je concurrentiepositie en je ervaring.

Nieuwe handels- of merknaam?

Als ondernemer sta je ingeschreven in het Handelsregister. Daar moet je ook je handelsnamen opgeven. Merknamen kunnen ook in het BOIP Merkenregister zijn geregistreerd. Met de Naamchecker kun je checken of de (nieuwe) naam die je in gedachten hebt in het Handelsregister of in het BOIP Merkenregister zijn opgenomen. Met de Domeinnaam check van SIDN kun je checken of je handels-/merknaam nog vrij is voor je .nl-website en -mailadres. Voor andere extensies (.com – .tv – .org enz.) kun je terecht bij Whois.

Welke rechtsvorm past het beste bij mij?

Een telefoontje naar mij is al voldoende om de beste rechtsvorm voor jou te bepalen … maar je kunt ook de Keuzehulp Rechtsvorm gebruiken.

Verzekeren

Als ondernemer wil je best risico’s lopen, maar voor sommige risico’s kun je je misschien toch maar beter verzekeren. Met de Verzekeringscheck krijg je meer inzicht.

Hoe sta ik ervoor?

Met de MKB Diagnosetool krijg je binnen een half uur inzicht in hoe je presteert binnen je sector, de waarde van je bedrijf, je financiële gezondheid, je online zichtbaarheid, welke richting je het beste op kunt gaan en wie je daarbij kan helpen. Dat kan een mooie aanvulling zijn op de financiële rapportage die je van mij krijgt. Voor deze tool/vragenlijst heb je het aantal FTE, de omzet, de kosten en je salaris van de afgelopen drie jaar nodig.

Ben ik gehackt?

Cybercrime is aan de orde van de dag. Wist je dat je kunt checken of je e-mailadres bij een hack door criminelen is buitgemaakt? Dat kan op de website ‘;–ben ik gepwnd? Bij het Digital Trust Center kun je ook een Cyber Veilig Check doen.

Aansprakelijk voor loonheffingen door ketenaansprakelijkheid

Als je wel eens een ander bedrijf inschakelt om een deel van je opdracht te doen, is het wijs om te checken of je te maken hebt met ketenaansprakelijkheid. Dit komt vooral voor in de bouw. De Belastingdienst kan dan élk bedrijf uit de keten aansprakelijk stellen voor loonheffingen. Dat geldt ook voor de zogenaamde inlenersaansprakelijkheid als je werknemers van een ander bedrijf inhuurt. Dit komt vooral voor bij uitzendbureaus.

Auto van de zaak of niet

Iedere ondernemer vraagt zich van tijd tot tijd wel af of een auto van de zaak wel zo slim is. De Rekentool auto van de zaak helpt je bij het beantwoorden van deze vraag. Maar … ga niet over één nacht ijs en bel me nog even voordat je een besluit neemt. Wellicht spelen er nog andere zaken.

In zwaar weer geraakt

Deze tool laat zien welke route je het beste kunt nemen als je bedrijf in zwaar weer is gekomen of lijkt te komen. Geen fijne situatie en het zal wel meevallen, maar zeg nooit ‘nooit’ …

De concurrenten in mijn regio

Heb je ooit een businessplan gemaakt? Maak dan eens een update om de koers voor de toekomst te bepalen. De Bedrijventeller geeft hiervoor een goed beeld van het aantal concurrenten in je regio. Ook handig voor een concurrentieanalyse of je marketing- en verkoopplan.

Marktpotentie van de vestigingsplaats

De KVK Locatiescan gaat nog een stapje verder dan de Bedrijventeller. Je maakt er een verkenning mee van je de marktpotentie van je (toekomstige) vestigingsplaats. Je krijgt een beeld van de concurrentie en de bevolkingssamenstelling.

Eisen en regels bij exporteren

Als je zaken in het buitenland wilt gaan doen, geeft deze tool je informatie over eisen en regels bij het exporteren van je producten of diensten.

Pfff…. Weer die AVG

Over de AVG is al veel te doen geweest. Maak je je er opnieuw druk over? Met de Regelhulp AVG kun je toetsen of je aan alle verplichtingen voldoet.

Zit er niet tussen wat je zoekt?

Neem dan eens een kijkje bij het overzicht met regelhulpen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), bij BerekenHet.nl of bij Wijzer in geldzaken.

NOVI TIP
Online tools en regelhulpen helpen je een stap verder, maar geven zelden een 100% compleet beeld van je persoonlijke situatie. Ga nooit over één nacht ijs en neem contact met NOVI op als hulp wilt.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay