CSRD voor mkb

In 2024 wordt de CSRD verplicht. Welk effect heeft dat op jouw bedrijf?

In 2024 wordt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Bedrijven moeten dan verplicht over hun maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) gaan rapporteren. Hoe zit dat voor jouw bedrijf?

Verplicht MVO-duurzaamheidsverslag

Al in april 2021 werd door de Europese Unie besloten om bedrijven te gaan verplichten om elk jaar te rapporteren wat de impact van het bedrijf heeft op mens en milieu. In het verslag moet staan wat de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten hebben op zaken als CO2-uitstoot, biodiversiteit en mensenrechten in de hele keten. Ze moeten ook vermelden hoeveel procent van de omzet, kosten en investeringen duurzaam is. Accountants moeten het rapport gaan controleren. De verplichting wordt stapsgewijs ingevoerd.

  • 2024 – de rapportage wordt verplicht voor alle grote beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars.
  • 2025 – de rapportage wordt ook verplicht voor alle grote familiebedrijven.
  • 2026 – de rapportage wordt ook verplicht voor alle beursgenoteerde mkb-bedrijven.

Wat is groot? Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de volgende criteria:

  • meer dan 250 werknemers;
  • meer dan € 40 miljoen omzet per jaar;
  • meer dan € 20 miljoen op de balans.

Wat is middelgroot? Een bedrijf is middelgroot als het voldoet aan minimaal twee van de volgende criteria:

  • tussen 50 en 250 werknemers;
  • tussen € 20 en € 40 miljoen omzet per jaar;
  • tussen € 6 en € 20 miljoen op de balans.

NOVI TIP
Je denkt misschien: “Dit is alleen voor grote bedrijven, daar hoef ik me niet druk om te maken.” Maar opgelet, dat kan wel eens anders uitpakken. Want als je zakendoet met een groot bedrijf, dan kan dat bedrijf jou allerlei MVO-vragen gaan stellen.

Wat speelt er voor jou?

Zoals gezegd moeten de grote bedrijven gaan rapporteren over de impact van activiteiten in de hele keten. Dus ook van hun toeleveranciers. Als jij zakendoet met een groot bedrijf, is er een reële kans dat je vragen krijgt over jouw duurzaamheidsbeleid. Wat jij met je bedrijf doet om zo goed mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Maar ook je CO2-voetafdruk en je energieverbruik kunnen opgevraagd worden.

Dus wat te doen?

Met wie doe jij zaken? Doe je geen zaken met grote beursgenoteerde bedrijven, banken of verzekeraars, dan hoef je je dit jaar geen zorgen te maken. Maar misschien krijg je wel vanaf 2025 met de CSRD te maken. Check daarom vroegtijdig of je je hierop moet voorbereiden.

Voorbereiden. Breng in kaart wat jouw onderneming aan duurzaamheid doet en zet een MVO-beleid op papier. Je bent dan voorbereid op de vragen die je mogelijk gaat krijgen. Zet het dan meteen ook maar op je website. Veel klanten en ook toekomstige werknemers vinden MVO steeds belangrijker worden. Uit de ‘Klimaatenquête’ van de Europese Investeringsbank blijkt dat 55% van de ondervraagden vindt dat werkgevers prioriteit moeten geven aan duurzaam ondernemen.

NOVI TIP
Werk je met Yuki? Dan is er al een duurzaamheidsmonitor beschikbaar, waar je enkele van deze gegevens kunt vinden.

Meer informatie over MVO

Er wordt gelukkig veel goede informatie van betrouwbare bronnen op internet aangeboden. Hiermee kun je beter je eigen MVO-beleid op een rijtje zetten. Dat hoeft allemaal niet zo heel schokkend te zijn. Misschien bied je werknemers wel een fiets van de zaak aan of heb je zonnepanelen op je bedrijf gelegd. Alles wat mens en milieu ten goede komt, kun je in je beleid op nemen. Zowel wat je al gedaan hebt, als wat je nog wilt gaan doen.

NOVI TIP
Het zal voor jou en je bedrijf waarschijnlijk niet zo’n vaart lopen, maar als je zakendoet met een of meerdere grote bedrijven dan kun je vragen verwachten over jouw MVO-beleid. Het is sowieso slim om eens kaart te brengen wat je aan MVO doet en wilt gaan doen en dat met je klanten en werknemers te communiceren.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay