Meer rendement ui je geld

Meer rendement uit je (spaar)-geld halen?

Het gaat goed met je bedrijf en je houdt wat geld over. Rente op de spaarrekening krijg je niet. Welke alternatieven zijn er om meer rendement uit je geld te halen?

Meer rendement maken, wat houdt dat in?

Je spaargeld wordt door de inflatie (en zeker in 2022 …) in de loop van de tijd minder waard. Dat is zonde. Bovendien betaal je bij een vermogen boven € 50.650 als alleenstaande en € 101.300 met je partner over je vermogen in box 3 vermogensbelasting op basis van een verwacht rendement. Dit rendement is een combinatie van rente, dividend en waardestijging. In 2022 wordt verwacht dat je tussen 1,8% en 5,5% rendement behaald. Hoge inflatie en geen (of negatieve) spaarrente kunnen dus aanleiding te zijn om op zoek te gaan naar alternatieven voor sparen:

  1. Beleggen
  2. Investeren
  3. Pensioenopbouw
  4. Schenken en uitlenen

Allereerst wat basisregels

Als je naar de mogelijkheden om meer rendement te maken gaat kijken, houd dan rekening met de volgende basisregels:

  • neem de tijd om alle informatie hierover zorgvuldig door te nemen;
  • maak pas een keuze als je voldoende informatie en kennis hebt;
  • vraag hulp als je er zelf niet helemaal uitkomt;
  • door stress neemt je IQ af en neem je mogelijk een minder goede beslissing.

1. Beleggen

Op de beurs. Je kunt beleggen in obligaties, aandelen of crypto. Obligaties zijn eigenlijk leningen, vaak van de overheid, waarop je een afgesproken rente krijgt. Aandelen op de wereldwijde beurzen zijn bij iedereen wel bekend. Handig om nog te weten is dat je ook kunt beleggen in fondsen (die worden door banken e.d. beheerd) en in een index (zoals de AEX en de Dow Jones).

Indexbeleggen kan vooral interessant zijn voor beginnende beleggers. Je belegt in een gehele index en je hoeft dus niet zelf alle losse aandelen van alle bedrijven in die index te kopen. Het beleggen in een index gebeurt namelijk via ETF’s (Exchange Traded Funds), ook wel ‘indextrackers’ of ’trackers’ genoemd.

Er zijn ook nog groene beleggingen. Dit zijn beleggingen die deelnemen in fondsen voor milieubescherming. Hiervan is een bedrag van € 61.215 als alleenstaande en € 122.430 met je partner vrijgesteld van box 3-belasting. Daarnaast heb je nog recht op een extra heffingskorting.

Crypto’s. Crypto is waarde in de vorm van een soort digitale munteenheid. De bekendste hiervan is de bitcoin. De cryptovaluta hebben ook een koers, net zoals bij aandelen en kunnen zo dus meer of minder waard worden. Crypto’s verhandel je online via crypto brokers.

Rendement en risico. Het behoeft geen betoog dat je naarmate je risicovoller belegt, je een hoger rendement kunt maken. Maar je loopt dus ook … meer risico dat het niet goed gaat. Daarom beleg je het beste voor de langere termijn.

2. Investeren

Nu je wat ruimer in je jasje zit, komen mogelijke investeringen wellicht dichterbij. Investeringen in je eigen onderneming, maar misschien ook wel in je eigen woning (duurzame energie en isolatie) of in andere bedrijven. Tot slot kun je ook investeren in vastgoed van bijvoorbeeld andere ondernemers of in crowdfunding projecten van andere ondernemers.

3. Pensioenopbouw

Beleggingen en investeringen kun je uiteraard ook gebruiken voor later, voor je pensioen. Maar er zijn daar ook nog andere mogelijkheden voor. Denk aan banksparen en lijfrenteverzekeringen. De premies/stortingen zijn dan aftrekbaar in box 1 en worden niet belast in box 3. Bij uitkering is het dan wel belast in box 1.

4. Schenken en uitlenen

Met geld wegschenken kun je je kinderen (eigen woning, bedrijf starten), familie of goede doelen helpen. Dat geeft weliswaar geen financieel rendement, maar wel de nodige voldoening. Geld uitlenen aan je kinderen of familie (de familiebank) en aan andere ondernemers is ook mogelijk. Je krijgt dan meer rente dan op de spaarrekening.

Aan de slag

Weet je wat je wilt met je vermogen? Volg dan nog de volgende stappen.

Stap 1.  Maak een potje voor onvoorziene uitgaven. Zakelijk kan dat zijn apparatuur zijn die stuk gaat, schade waarvoor je niet verzekerd bent of een ontevreden klant die jou niet betaald. Privé kan dat bijvoorbeeld ook de wasmachine die stuk gaat of een hond die geopereerd moet worden, enz. Het is slim om op je spaarrekening geld te reserveren voor dit soort onvoorziene uitgaven.

Stap 2.  Maak een potje voor voorziene uitgaven. Van sommige grote uitgaven weet je al dat je ze over tijdje gaat maken. Investeringen, belasting betalen, de aankoop van een pand of de overname van een ander bedrijf. Maar vergeet ook de studie of het rijbewijs van je kinderen niet, of een nieuwe auto of de vakantie. Ook deze voorziene uitgaven reserveer je op de spaarrekening.

Stap 3.  Bepaal de termijn. Als je nog vermogen over hebt en je hebt dit pas over een termijn van langer dan vijf jaar nodig, dan kun je hier meer rendement mee proberen te maken.

Nog even de fiscale kant

Er zijn allerlei fiscale regels, vrijstellingen, voorwaarden en dergelijke van toepassing op deze mogelijkheden. Ook van deze zul je goed op de hoogte moeten zijn. Daar help ik je uiteraard graag mee. Zelf mag ik niet adviseren over beleggingen, maar intussen heb ik een netwerk opgebouwd, waarin ik je voor diverse mogelijkheden naar een deskundige kan doorverwijzen.

Novi Tip
Voor diverse mogelijkheden om meer rendement uit je vermogen te halen, kan ik je doorverwijzen naar deskundigen binnen mijn netwerk. Reserveer voldoende voor (on)-voorziene omstandigheden en wees goed op de hoogte van de fiscale spelregels.

Afbeelding van ds_30 via Pixabay