Toeslagen

Hoe werken toeslagen en wat zijn de valkuilen?

Als je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt, dan kun je soms een bijdrage in de kosten krijgen. Hoe zit dat en wat zijn de valkuilen?

Vier soorten toeslagen

Er zijn vier soorten toeslagen:

  1. de zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering;
  2. de huurtoeslag: een bijdrage in jouw huurkosten;
  3. het kindgebonden budget: een bijdrage in de kosten van jouw kinderen;
  4. de kinderopvangtoeslag: een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Inkomens- en vermogensafhankelijk. Of je voor een toeslag in aanmerking komt én zo ja voor hoeveel, hangt in elk geval af van je inkomen en van je vermogen. Daarbij wordt er gekeken naar jou én naar je zogenaamde toeslagpartner. Deze wetgeving is erg ingewikkeld. De toeslagpartner kan jouw partner zijn (getrouwd of samenwonen), maar ook je kind (ouder dan 27), iemand anders die bij je in huis woont, enz.

Hoeveel inkomen en vermogen mag je hebben?

Een toeslag hangt dus van inkomen en vermogen af. Voor 2022 gelden onderstaande bedragen.

  • Zorgtoeslag. Inkomen alleenstaand maximaal € 31.998, inkomen met partner maximaal € 40.944. Vermogen alleenstaand maximaal € 120.020 en vermogen met partner maximaal € 151.767.
  • Huurtoeslag. Huur maximaal € 763,47 per maand en maximuminkomen hangt af van je gezinssituatie. Vermogen alleenstaand maximaal € 31.747 en vermogen met partner € 63.494.
  • Kindgebonden budget. Inkomen afhankelijk van het aantal kinderen. Bij 1 kind is het maximaal € 57.500, bij 2 kinderen € 74.000 en bij 3 kinderen € 88.500. Vermogen alleenstaand maximaal € 120.020 en vermogen met partner maximaal € 151.767.
  • Kinderopvangtoeslag. Er geldt geen maximum inkomen of vermogen. Je krijgt maximaal het aantal uren vergoed dat je werkt en er geldt een maximum uurtarief.

Daarnaast zijn er nog voorwaarden aan je huurwoning bij de huurtoeslag en voor de kinderopvangtoeslag moeten beide partners werken of een opleiding volgen en de opvang moet geregistreerd staan bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Toeslagen aanvragen. Zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag vraag je online aan bij de Belastingdienst (met DigiD). Het kindgebonden budget hoef je niet aan te vragen als je al een andere toeslag hebt. Je krijgt dan vanzelf bericht.

Online-hulp

Je kunt uiteraard met mij contact opnemen als je twijfelt of je voor een toeslag in aanmerking komt en/of als je een toeslag wilt aanvragen. Er zijn echter ook enkele online tools die je kunt gebruiken zijn:

Enkele valkuilen

Als ondernemer kan je inkomen sterk fluctueren. Het kan best zijn dat je inkomen door een onverwachte opdracht plotseling stijgt, waardoor je niet meer aanmerking komt voor een toeslag. Geef dit dan zo snel mogelijk door om onverwachte terugbetalingen te voorkomen.

Ontvangen alimentatie en uitkeringen tellen mee bij de toetsing van het inkomen.

Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen, telt niet alleen het inkomen van jou en je toeslagpartner mee, maar ook dat van een eventuele medebewoner.

Houd rekening met wijzigingen van woonsituatie, bijzondere inkomsten, gezinssituatie en inkomen van het gezin.

Toeslagen worden stilzwijgend jaarlijks verlengd, check daarom jaarlijks of de nieuwe situatie nog steeds recht geeft op een toeslag en of de hoogte ervan klopt. Dus zorg ook dat je toeslag tijdig stopgezet wordt. Uiteraard kan ik dit ook voor je doen.

Novi Tip
Het bepalen óf je recht hebt op een toeslag, het aanvragen ervan en het stopzetten ervan is nog niet zo eenvoudig. Check goed hoe het zit met de online tools of neem met mij contact op. Geef wijzigingen in woonsituatie, inkomens- en gezinssituatie altijd zo snel mogelijk door.

Afbeelding van Elchinator via Pixabay