De vakantie staat voor de deur en het is weer mogelijk/makkelijker om naar het buitenland te gaan. Hoe zit dat als je met de auto van de zaak op vakantie gaat?
Is het een leaseauto?
Bij grenscontroles kan er wel eens moeilijk worden gedaan als het kenteken niet op jouw naam staat. Gelukkig vinden er bij de 27 Schengenlanden geen controles meer plaats. Niet -Schengenlanden zijn bijvoorbeeld Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië (allen EU-landen), Engeland, Turkije en Marokko.
Reis je met een leaseauto naar een niet-Schengenland, dan is het slim om bij de leasemaatschappij een machtiging buitenland aan te vragen. Bewaar de originele machtiging bij je autopapieren.
Let op de bijzondere regels
In de EU geldt dat de regels van toepassing zijn die gelden in het land waar het kenteken geregistreerd is. Lokale politieagenten weten dat echter vaak niet en om onnodige boetes te voorkomen, adviseert de ANWB om ook die zaken mee te nemen die in het betreffende land verplicht zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld reservebril, gevarendriehoek, reflectievest, alcoholtester, verbanddoos, brandblusser, e.d. Maar dat is voor elk land anders. Bereid je daarom goed voor.
Hoe zit het eigenlijk met de kosten?
Kosten gemaakt in het buitenland zijn gewoon aftrekbaar. Je betaalt tenslotte al belasting over de bijtelling van de auto van de zaak. Dat geldt ook voor kosten gemaakt tijdens de vakantie. Bewaar dus de bonnen goed van o.a.:
- de brandstof;
- olie, ruitenvloeistof, koelvloeistof;
- vervangen van banden, lampen, accu, e.d.;
- tol (snelwegen en tunnels);
- reisvignetten (Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië);
- milieustickers (Duitsland en Frankrijk);
- parkeerkosten;
- enz.
Vergeet daarbij ook niet de autogebonden kosten die je in Nederland hebt gemaakt om in het buitenland op vakantie te gaan. Denk aan bijv. pechhulp buitenland (Wegenwacht, e.d.).
Reparatiekosten door schade (ongeluk) tijdens privégebruik is echter niet aftrekbaar. Die worden wel door de verzekeringsmaatschappij vergoedt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Reparatie door pech onderweg zou ik wel in aftrek brengen.
Als je geen bijtelling hebt
Het kan zijn dat je geen bijtelling betaalt omdat je met de auto van de zaak minder dan 500 km per jaar privé rijdt. Het spreekt vanzelf dat je dus wél bijtelling moet gaan betalen in geval je met de auto in het buitenland op vakantie gaat. Althans… als je boven de 500 km privé uitkomt.
En hoe zit het met de btw?
Op bovenstaande kosten die je in het buitenland maakt, zit vaak ook btw. Als het een land binnen de EU is, kun je de btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Er geldt wel een drempelbedrag van € 50 of meer per land en je verzoek tot teruggaaf moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar dat je de btw terugvraagt. Dus btw die je in 2022 hebt betaald, moet je vóór 1 oktober 2023 terugvragen. Voor het terugvragen van buitenlandse btw moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Je kunt dan inloggen en zelf de bonnen en facturen opvoeren. Uiteraard moet je de bonnen dus goed en leesbaar bewaren.
Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via PixabayNOVI TIP
Auto van de zaak? Bereid de reis goed voor. De kosten tijdens vakantie in het buitenland zijn meestal gewoon aftrekbaar. De betaalde btw in het buitenland kun je terugvragen bij de Nederlandse Belastingdienst.