ChatGPT voor je eigen onderneming

ChatGPT: snel zakelijke teksten maken

Over ChatGPT is veel te doen, maar wat kun jij er eigenlijk (zakelijk) mee? Tijd in steken of niet?

Wat is ChatGPT?

De techniek. ChatGPT is een geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie. Het is in feite een chatbot, ontwikkeld door OpenAI, waarmee jij als gebruiker kunt chatten. ChatGPT is ‘getraind’ op basis van honderden miljarden woorden uit allerlei uiteenlopende bronnen zoals boeken en internetpagina’s. Op basis van deze training (deep learning) maakt de tool een tekst door te voorspellen welke woorden in een bepaalde context zullen volgen.

De kosten. ChatGPT-3.5 is vooralsnog gratis, maar er is ook een betaalde versie: ChatGPT-4. Deze kost $ 20 per maand en is sneller en actueler dan 3.5.

Wat kun jij ermee?

Je kunt vragen stellen en opdrachten geven. Je kunt er dus ook teksten mee schrijven, aanpassen en vertalen. Voorbeelden van teksten zijn:

  • Websiteteksten (webpagina’s en blogs)
  • Productomschrijvingen
  • Folderteksten
  • Offerteteksten
  • Vacatureteksten
  • Functieomschrijvingen
  • Enz.

Maar het is ook mogelijk om zoekwoorden voor je websitepagina’s en/of blogs te bepalen en om een lijst met veel gestelde vragen (en antwoorden) te maken (FAQ’s).

Een aantal tips

Pas aan. Als je ChatGPT gebruikt om bedrijfsteksten te laten schrijven, dan zien deze er in eerste instantie goed uit. Pas ze echter altijd aan jouw persoonlijke situatie en bedrijfsomgeving aan.

Check de feiten. Realiseer je dat genoemde feiten niet actueel en achterhaald kunnen zijn. Check deze dus altijd.

Gebruik een optimale prompt. Wees in je vraag die je stelt of bij de opdracht die je geeft (dat wordt de prompt genoemd) zo duidelijk, concreet en specifiek als mogelijk. Geef daarbij veel informatie die er mee verband houdt.

Zeg wat je wilt krijgen. Geef in de prompt aan in welke vorm ChatGPT moet antwoorden. Bijvoorbeeld: schrijf een tekst van 800 woorden; gebruik subkoppen, maak een tabel met van links naar rechts … en boven naar beneden …, zet de tekst om in html, enz.

Chat in de ochtend. In de namiddag als de VS aan het werk gaat, kan ChatGPT wel eens langzaam reageren. In de ochtend heb je daar nauwelijks last van.

Alternatieven …

Er zijn ook allerlei alternatieven voor ChatGPT beschikbaar:

DALL-E: afbeeldingen maken van teksten

DALL-E is een AI-programma van OpenAI dat op basis van teksten unieke afbeeldingen creëert. Ook nu is het voor een goed resultaat belangrijk om een goede prompt (omschrijving) te maken van hetgeen je graag wilt.

Voorbeeld. Maak een afbeelding van iemand aan een productielijn.

Voorbeeld. Maak een afbeelding van een vrouw aan een productielijn voor de productie van bier.

Tips. Als je foto’s wilt laten maken van mensen, dan gaat het vaak nog mis en zijn de ‘personen’ in beeld misvormd. Microsoft heeft DALL-E geïntegreerd in Bing Image Creator. Er zijn ook alternatieven beschikbaar zoals:

NOVI TIP
Wil je ChatGPT gebruiken voor het schrijven van teksten? Pas deze dan altijd aan je persoonlijke situatie en aan je eigen bedrijf aan.

Afbeelding van Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law via Pixabay