Onbezorgd op vakantie

Onbezorgd op vakantie

Durf je je bedrijf niet te sluiten, onbeheerd achter te laten of los te laten? Wellicht helpen de tips uit dit artikel. Want ook als ondernemer heb je recht op vakantie en waarschijnlijk heb je er ook behoefte aan.

Bereid je vakantie voor

Met onderstaande acht tips ga je beter voorbereid en onbezorgd op vakantie.

Tip 1 – Plan je vakantie goed

Misschien zit je vast aan schoolvakanties… dat kan. Dan heb je meestal weinig te kiezen. Als het wel mogelijk is, check dan wat de piekmomenten van je klanten zijn en plan je vakantie als het waarschijnlijk minder druk is. Bouw je werk langzaam af en verdeel eventueel resterend werk over je werknemers of schakel een collega-ondernemer in.

Tip 2 – Schakel personeel in

Instrueer je personeel goed en spreek indien noodzakelijk datums en tijden af voor overleg. Je kunt eventueel tijdelijk personeel inhuren die in elk geval de telefoon kan aannemen, de deur kan openen, vragen kan beantwoorden en de urgentie kan bepalen bij een spoedvraag van een klant. Zorg sowieso voor een back-up voor je bedrijf. Dit kan ook een concullega bedrijf zijn. Er zijn ook brancheorganisaties die je werk kunnen overnemen.

Tip 3 – Zorg voor een financiële buffer

Op vakantie betekent voor een ondernemer niet alleen meer uitgaven, maar ook minder inkomsten. Hou dus rekening met minder inkomen. Door jezelf vakantiegeld uit te keren, kun je (en je partner) meer genieten van de vakantie. Door je liquiditeitsbegroting te updaten, krijg je meer rust in je hoofd.

Tip 4 – Werk je administratie af

Zorg dat je alle facturen de deur hebt uitgedaan, rekeningen hebt betaald en dat je administratie up-to-date is. Vergeet de Belastingdienst niet en zorg dat je aangifte(s) tijdig gedaan en betaald worden.

Tip 5 – Digitaliseer je bedrijf

Zo kun je diverse zaken van afstand inzien en afhandelen. Denk aan facturering, bankmutaties verwerken, urenregistratie, ziekmeldingen en onkostendeclaraties. Uit onderzoek blijkt dat nog maar 64% van de bedrijven zijn facturen digitaal verstuurd en slechts 31% de onkostendeclaraties digitaal verwerkt. Zelf ben ik hierover verbaasd, omdat ik helemaal digitaal werk. Dit bespaart écht tijd en geld. De kostenbesparing is zo’n 11 à 12%.

Tip 6 – Informeer je klanten

Het is slim om je (vaste) klanten te informeren wanneer je op vakantie bent. Verwijs voor mogelijke spoedgevallen naar één van je mensen of naar een andere backup. Denk aan onder andere het wijzigen van je voicemail bericht en een out-of-office-bericht voor je e-mail.

Tip 7 – Zorg voor een goede bereikbaarheid

Naar het buitenland? Dan is het slim om je mobiele telefoon contract even te checken. Voldoende belminuten en data? Of moet je tijdelijk wat extra inkopen. Lees ook het artikel “Zo blijf je mobiel bereikbaar”.

Tip 8 – Leer loslaten

Volg bijvoorbeeld eens wat yogalessen of mindfulness. Dit is tegenwoordig voor vrouwen én mannen zeer geaccepteerd. Vraag mij eventueel om een goed adres. Zorg ervoor dat je ook écht vrij neemt voor je partner en je kinderen. Plan wanneer je je mails bekijkt en je voicemail afluistert… maar doe het niet te vaak.

NOVI TIP
Onderschat het belang van vakantie nemen niet. Bereid je goed voor en zorg er met de tips uit dit artikel voor dat je zo onbezorgd mogelijk op vakantie gaat. Dan kunnen jij (en je gezin) meer genieten en de accu beter opladen.

Afbeelding van Pexels via Pixabay