Tweedehands goederen aftrekbaar

Zijn tweedehands aankopen fiscaal aftrekbaar?

Ook tweedehands aankopen zijn fiscaal aftrekbaar. Van een particulier krijg je echter geen factuur. Hoe pak je dit het beste aan?

Tweedehands is aftrekbaar als het zakelijk is

De Belastingdienst ziet zakelijke kosten als kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks op je onderneming betrekking hebben.

Daarbij doet het er niet toe of de goederen die je voor je bedrijf hebt gekocht nieuw of gebruikt zijn en het doet er ook niet toe of je de goederen van een onderneming of van een particulier gekocht hebt. De goederen blijven aftrekbaar als zakelijke kosten.

Als je gebruikte goederen van een onderneming koopt

Dit is voor je boekhouding het meest eenvoudig. Je krijgt tenslotte van het bedrijf een btw-factuur. Je kunt de btw in mindering brengen in de aangifte omzetbelasting én de kosten exclusief btw kun je als zakelijke kosten aftrekken. Vraag wel altijd om een btw-bon en check bij online leveranciers of je ook een btw-bon krijgt. Dat geldt dus met name ook voor ‘refurbished’ en ‘tweedekans producten’. Het verkopende bedrijf kan gewoon btw berekenen over de prijs die is overeengekomen en jij mag die btw in mindering brengen. Handelt het bedrijf in tweedehands goederen dan moet het bedrijf de zogenaamde margeregeling toepassen.

De margeregeling. Als je van een bedrijf een goed koopt dat voor hen ook al tweedehands was, dus afkomstig van een particulier, dan is het een margegoed geworden. Daarvoor geldt de margeregeling voor het verkopende bedrijf en voor jou als koper is er dan géén btw van toepassing. Het verkopende bedrijf moet dit duidelijk op de factuur zetten. Bekende voorbeelden zijn auto’s, motoren of andere vervoermiddelen maar ook antiek en juwelen.

NOVI TIP
Het verkopende bedrijf kan gewoon btw berekenen over de prijs die is overeengekomen en jij mag die btw in mindering brengen. Handelt het bedrijf in tweedehands goederen dan moet het bedrijf de zogenaamde margeregeling toepassen, maar daar hoef jij je verder niet druk over te maken.

Als je gebruikte goederen van een particulier koopt

Als je van een particulier iets koopt, wordt het altijd als tweedehands beschouwd. Omdat een particulier geen factuur kan maken, spelen er twee dingen:

  1. de btw is niet aftrekbaar; en
  2. het is lastiger om aan te tonen dat je ook echt iets zakelijks gekocht hebt;

NOVI TIP
Zakelijke kosten kun je aantonen met een bon/factuur én via een bankbetaling.

Wat te doen als je van een particulier iets koopt?

Vraag/maak een bon en betaal via de bank. Dit is als bewijslast voor de Belastingdienst de beste optie. Het is slim om zelf een bon te maken die je laat ondertekenen. Als je iets online koopt via bijvoorbeeld Marktplaats, print dan de advertentie uit en schrijf daar het volgende op:

  • de overeengekomen prijs;
  • de betaalwijze (contant/bank);
  • de datum van de koop;
  • de naam en de handtekening van de verkoper;
  • je eigen naam en handtekening.

Is er geen sprake van een advertentie, maak dan zelf een handgeschreven bon. Door om een Tikkie of een betaalverzoek te vragen en dit ter plaatse te betalen wil de particulier een bankbetaling sneller accepteren.

Vraag/maak een bon en betaal contant. Als een particulier contant betaald wil worden, maak je een bon en schrijf je op de bon “Contante betaling”.

Als het om veel geld gaat …

Als je een tweedehands auto of een tweedehands machine ofzo koopt dan is er vaak veel geld mee gemoeid. De Belastingdienst zou dan wel eens moeilijk kunnen doen over de waarde van het artikel dat je gekocht hebt. Het kan dus zeker geen kwaad om ook een soort ‘taxatie’ in je boekhouding te bewaren. Dat kan voor een auto bijvoorbeeld via de website van de Bovag. Of zoek op een online marktplaats naar vergelijkbare producten en maak daar een screenshot van.

Wat is voordeliger: kopen van particulier of van een onderneming?

Als je voor een prijs van € 2.801 exclusief btw (bedrag in 2024) of meer een tweedehands product koopt van een onderneming, is het ook nog mogelijk om gebruik te maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Uiteraard gelden daar wel bepaalde voorwaarden voor. Vervoersmiddelen zijn bijvoorbeeld uitgesloten.

               Voorbeeld

               Stel, je koopt een tweedehands aanhangwagen.

ParticulierOnderneming
Prijs aanhangwagen€ 4.000€ 4.000
Btw 21%€ 840
Netto€ 4.000€ 3.160
Inversteringsaftrek 28%€ 1.120€ 885
Totale aftrek€ 5.120€ 4.045
IB (stel 37%)€ 1.894€ 1.497

Netto particulier: € 4.000 – € 1.894 = € 2.106.
Netto onderneming: € 4.000 – € 840 – € 1.497 = € 1.663.
Door dezelfde aanhanger niet van een particulier, maar van een onderneming te kopen ben je dus € 443 goedkoper uit.

Let op: voor tweedehands goederen gelden dezelfde afschrijvingsregels als voor nieuwe goederen.

NOVI TIP
Zorg bij de aanschaf van tweedehands goederen altijd voor een bon en betaal via de bank als dat mogelijk is. Aankoop van iets tweedehands bij een bedrijf kan onderaan de streep goedkoper zijn als eenzelfde aankoop bij een particulier.

Afbeelding van Manfred Antranias Zimmer via Pixabay