kilometervergoeding

Prinsjesdag: kilometervergoeding in 2023 naar € 0,21

Na 16 jaar wordt de kilometervergoeding verhoogd van € 0,19 naar € 0,21. Dat dekt nog altijd niet de kosten. Wat moet je weten van de kilometervergoeding?

Het dekt nog altijd niet de kosten

Voor € 0,21 per kilometer kun je nog altijd niet autorijden. De werkelijke kosten voor een middenklasse auto bedragen € 675,50 per maand. Bij een gemiddeld aantal kilometers van 13.500 per jaar komt dat overeen met maar liefst € 0,60. Voor alleen de variabele kosten (afschrijving, onderhoud, reparatie en brandstof) is dit € 0,30 per kilometer. Bron: ANWB en NIBUD juni/juli 2022.

De verhoging naar € 0,21 per 1 januari 2023 dekt dus nog steeds niet de kosten. En de verhoging naar € 0,22 per 1 januari 2024 ook niet … Met een handige tool van de ANWB kun je (online) de autokosten van een bepaalde auto (op basis van kenteken) berekenen.

De kilometervergoeding voor IB-ondernemer

Heb je een eenmanszaak of een VOF en een privéauto, dan mag je voor gemaakte zakelijke kilometers 19 en straks 21 cent in aftrek brengen op de winst. Oók als je de auto niet hebt gebruikt en bijvoorbeeld met de fiets bent gegaan. Uiteraard moet je dit kunnen aantonen als de Belastingdienst vragen stelt. Dat kan door een kilometeradministratie bij te houden. En die moet uiteraard kloppen met je agenda. Moet je omrijden door omleidingen, noteer dat dan volledigheidshalve ook.

Zakelijke kilometers betreffen niet alleen de reiskosten naar klanten. Alle zakelijke kilometers zijn aftrekbaar. Dus ook als je leveranciers bezoekt of kantoorspullen of postzegels gaat kopen. Je beslist zelf hoever je daarin gaat; niemand houdt je tegen als je één kilometer moet reizen en dit administreert.

De kilometervergoeding is inclusief parkeerkosten. Trek je een kilometervergoeding af, dan kun je niet ook nog eventuele parkeerkosten aftrekken.

Openbaar vervoer

Maak je echter gebruik van het openbaar vervoer, dan kun je de werkelijke kosten in aftrek brengen. Maar… dan mag je uiteraard niet ook nog de kilometervergoeding aftrekken. De kaartjes/facturen bewaar je uiteraard in je administratie.

Als je personeel hebt

Meer mag ook! Heb je werknemers en maken die zakelijke kilometers (dus ook woon-werkverkeer), dan mag je belastingvrij 19 en straks 21 cent reiskosten vergoeden. Je mag ook gerust meer vergoeden, maar daar is dan loonheffing of eindheffing over verschuldigd. Is er nog voldoende vrije ruimte (werkkostenregeling), dan is dat ook nog een mogelijkheid, maar meestal is dat ‘potje’ al gebruikt.

Maar minder ook. Je mag ook minder reiskosten vergoeden. Als de toegestane belastingvrije vergoeding naar 21 cent gaat, mag jij gerust 19 cent (of minder) blijven vergoeden.

In geval van carpooling. Haalt een werknemer ’s ochtends met zijn eigen auto collega’s op en brengt ze ook weer naar huis? Dan mag je zowel de werknemer die rijdt als de collega’s die meerijden een onbelaste vergoeding betalen. Maar alleen voor woon-werkkilometers en niet voor de omrijkilometers; die hebben immers een privékarakter. Spreek jij als werkgever met een werknemer af dat hij met zijn eigen auto collega’s op gaat halen voor woon-werkverkeer of andere zakelijke reizen, dan mag je deze werknemer (de chauffeur) een onbelaste kilometervergoeding geven voor álle gemaakte kilometers, maar niet de collega’s die met hem meerijden.

Een heel gedoe. Er zijn heel wat regels over reiskostenvergoedingen, enz. Twijfel je wat voor jouw onderneming het beste is, neem dan contact met me op. Dan zetten we alles op een rijtje.

In geval van een BV

Het kan ook best zijn dat je directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een eigen BV bent en dus in dienst bent van je eigen BV. Er gelden voor jou dan dezelfde regels als voor andere werknemers.

Ik heb een auto van de zaak

Voor een auto van de zaak gelden er heel andere fiscale regels zoals de bijtelling als je meer dan 500 kilometers privé rijdt. Het is logisch dat je in geval van een auto van de zaak geen kilometervergoeding kunt aftrekken of aan je werknemers kunt vergoeden.

Privéauto die je zakelijk gebruikt

Gebruik je als IB-ondernemer je eigen privéauto zakelijk dan mag je zoals gezegd 19 en straks 21 cent in aftrek brengen op de winst. Er is echter mogelijk ook nog een btw-voordeel te behalen. Je mag voor alle gemaakte autokosten de btw voor het zakelijk deel aftrekken. Dat kan door een sluitende kilometeradministratie hebben waaruit blijkt hoeveel procent je privé en zakelijk hebt gereden, óf door de btw minus een bepaald forfait in aftrek te brengen.

NOVI TIP
De belastingvrije vergoeding voor gemaakte zakelijke kilometers gaat per 1 januari 2023 omhoog naar 21 cent en in 2024 naar 22 cent. Het dekt nog lang niet alle kosten. Houd je zakelijke kilometers goed bij en overleg desgewenst met mij wat voor jou het meest voordelig is.

Afbeelding van Günther Schneider via Pixabay